4°C lekkie zachmurzenie

Arbuzowe ciekawostki

Zdrowie, Arbuzowe ciekawostki - zdjęcie, fotografia

Co warto wiedzieć

 

 

Arbuz w 90% składa się z wody, więc najlepiej ugasi pragnienie w upalne dni. Posiada też cenne witaminy: A, C, z grupy B, w tym kwas foliowy, a także minerały: magnez, wapń, fosfor, sód, potas. Powinny go jeść osoby pragnące schudnąć, zdrowo sie odżywiać oraz sportowcy. Nie powinny go spożywać chorzy na cukrzycę.

 

Jak kupić idealny? Musi być nieuszkodzony, bez wgnieceń, ciemnozielony i ciężki. Jeśli stukniemy w niego palcami, powinniśmy usłyszeć dudniacy dźwiek. Plamka, gdzie oderwany został od łodygi, powinna być żółta. Jeśli jest biała to arbuz jest niedojrzały. W przekrojonym arbuzie zwracamy uwagę na kolor miąższu. Im ciemniejszy tym lepiej.

 

Najcenniejszym składnikiem arbuza jest likopen, silny przeciwutleniacz. To jemu wnętrze arbuza zawdziącza czerwony kolor. Likopen ma działanie antyrakowe. Zapobiega zagrożeniom zawału i wystąpieniu cukrzycy. Cytrulina, drugi istotny składnik, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i wzmacnia mięśnie. Gruby plaster tego owocu to 40 kalorii. Wspomoże też pracę układu pokarmowego, podniesie odpornosć, złagodzi zapalenia dziąseł czy jamy ustnej. Ze wględu na wysoki indeks glikemiczny, az 75 nie zaleca się go cukrzykom.

 

Ciekawostką jest zastosowanie pestrek arbuza. W kuchni azjatyckiej praży się je i dodaje np do sałatek. Olej z pestek stosuje się w kosmetyce do pielęgnacji włosów i skóry. Pestki praży sie osuszone na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Szklanka pestek to az 600 kalorii.

 

Z arbuza można przygotować sałatki nie tylko owocowe, ale np. z dodatkiem fety. Jeśli chcemy bardziej dietetyczne zastosowanie to świetne będzie połączenie arbuza z grejfrutem, który ma właściwości odchudzające.

 

 

Arbuzowe ciekawostki komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się